Sunchaser, Swan 43

S&S Swan 43, Sunchaser on Nautorin Pietarsaaressa rakentama ja Sparkman& Stephens suunnittelema laadustaan ja purjehdusominaisuuksistaan maailmankuulu perinteinen purjevene. Vene on valmistettu 12/1969 tyypiltään S&S Swan 43, no 20. 70-luvulla vene on kuulunut St Francis Yacht klubiin, jossa se on kilpaillut menestyksellä mm Big Boat series kilpailuissa ja saanut niistä kunniamainninan ja kyltin veneeseen. Vene on varustettu kilpailukäyttöön ja siinä on titaanista tehdyt päävinssit kannella. Vinssit ovat kytketty yhteen, joten käännökset ja purjeiden säädöt voidaan tehdä nopeasti. Miehistönä tässä venessä on ollut 9-11. Keulakannella 2-3, keskiveneessä 3, isopurjeensäätö istuinlaatikosta, ruorimies, navigaattori ja kippari. Kilpailut San Franciskon lahdella tapahtuivat ykeensä 20-25 solmun tuulessa,mutta joskus yltyi 35 solmuun. Silloin paikat ja purjehdustaito saattoi olla kovilla.

Tuonti Suomeen

Sunchaser on hankittu 2009 San Franciscon pohjoispuolelta Coos Baysta. Sieltä se tuotiinttiin maantiekuljetuksena USA:n itärannikolte ja sieltä edelleen laivalla Raumalle ja Paraisille kunnostettavaksi.

Kunnostus

Talven 2010 aikana vene koki täysremontin. Kannen tiikkipinnoitus uusittiin. Sisustuksessa uusittiin kokonaisuudessaan kattopaneelit, joitakin kappeja ja ovet. Osa seinien vaneerien pinnoituksesta oli vaurioitunut niin, että ne oli uusittava. Lattiat olivat kuluneet pahoin, mutta Nautor on aikoinaan tehnyt turkkilevyvanerit massiivi tiikistä, joten ne pystyi hiomaan ja lakkaamaan uuden veroiseksi.

Tekniikka

Tekniikka korjattiin niiltä osin kuin se oli tarpeellista. WC:n korjattiin täysin ja veneeseen lisättiin uusien määräysten mukainen septitankkijärjestelmä. Kromatut osat pinnoitettiin uudelleen. Mittaristot kunnostettiin alkuperäiseen asuun. Käytöstä poistunut Loran-C järjestelmä ja radiosuuntima laitteisto korvattiin uudella GPS navigaattorijärjestelmällä. Moottori oli hyvässä kunoossa ja viimeisellä moottrorilla Perkings 4-108 oli ajettu vain 470 h 20 v aikana ja siihen uusittiin vain pakoputkiston äänenvaimennin.

Taidot

Lähetetty

9.12.2018