Aliki, Swan 37

Aliki laskettiin vesille Pietarsaaressa alun perin nimellä Tessandra 17.8.1970. Ensimmäiset omistajat olivat englantilaiset herrasmies-farmari kumppanit, joista toinen oli eläkkeellä oleva laivaston komentajakapteeni. Alus rekisteröitiin Southamptonissa Brittiläiseen laivarekisteriin numerolla 340692, joka on edelleen merkittynä messinkilevyssä  keulahytin laipiossa. Sama taulu kertoo aluksen kantavuuden olevan 9.78 rekisteritonnia. Omistajat kilpailivat One Ton Cup ja RORC – kisoissa menestyksekkäästi.

1975 vene myytiin uudelle omistajalle, joka antoi sille nimen Aliki (kreikkalainen naisen nimi). Kilpailu-ura jatkui edelleen, merkittävin sijoitus 4.sija AZAB – rallissa (Azores and back).

1980 vene vaihtoi jälleen omistajaa, joka v. 1986 purjehti Välimerelle, minne vene sitten jäikin seuraavaksi 8 vuodeksi. V. 1994 vene palasi Englantiin.  Uudet omistajat purjehtivat paljon lähinnä Englannin – Ranskan rannikoilla, mutta eivät huolehtineet veneen kunnosta. Niinpä Aliki jäi rannalle pariksi vuodeksi, ja pääsi hiukan ränsistymään, kunnes eräs S&S- harrastaja sen pelasti v. 2000. Hän sai veneen halvalla, mutta joutui uhraaman melkoisesti varoja kunnostukseen. Venettä käytettiin aktiivisesti paikallisissa kilpailuissa Solentin vesillä kohtuullisen menestyksekkäästi aina vuoteen 2013.

Suomalaiseen omistukseen Aliki tuli vuoden 2014 tammikuussa, kun kävimme vaimoni kanssa Southamptonissa sitä katsomassa. Vene purjehdittiin sitten huhti-toukokuussa Suomeen. Kesän purjehdusten ja varustepäivityksen jälkeen ihastuimme veneen ominaisuuksiin niin, että päätimme lähteä useamman purjehduskauden retkelle keski-Euroopan ja Brittien saarten rannikoille. Talvet 2015/16 ja 2016/17 Aliki on viettänyt Hollannissa, mutta syyskuun lopussa 2017 olimme lopulta takaisin  Suomenlahdella. Kausi 2018 meni sitten pitkän asumisen aiheuttaman kuluneisuuden kunnostamisessa, ja sen jälkeen loppukesän Riikan matkalla.

Kauden 2019 kohokohta oli tietenkin S&S AGM Liuskasaaressa, jossa Aliki oli mukana. Siitä selvittyä suuntasimme kahden kuukauden purjehdukselle Pohjanlahdelle, ensin rannikkoa pitkin Vaasaan ja sieltä sitten Merenkurkun yli Höga Kustenille ja edelleen Ruotsin rannikkoa etelään ja Maarian-haminan kautta kotiin.

Jaakko Koskimies s/y Aliki Swan 37/11

Taidot

Lähetetty

9.12.2018